Eveeettttt Lavanta Kokulu Köyü geride bıraktık (Bir önceki yazımda anlatmıştım, linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.) ve Salda Gölü’ne geldik. Lavanta bahçelerini gezenlerin bir çoğu rotalarına burayı da ekliyorlar. Aklınızda olsun her iki yeri de gezdiren turlar da var. Salda Gölü aslında çok popüler bir yer değilmiş, son bir kaç yıl içerisinde bu kadar tanınır hale gelmiş. Hatta yöre halkı da bu duruma oldukça şaşırmış 🙂 Peki neden bu kadar ünlenmiş derseniz gölün bazı karakteristik özelliklerinden dolayı, ee tabi sosyal medyanın etkisi de oldukça büyük. Göl, turkuaz renkli suyu, beyaz kumsallarıyla Maldivlere benzetiliyor. O yüzden de Türkiye’nin Maldivleri olarak da biliniyor. Göl ve çevresi, 2019 yılında çıkan bir kararla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş ve korunmaya alınmış.
Salda Gölü Burdur İli’nin Yeşilova ilçesine 4 km uzaklıkta bulunuyor. Salda aslında tektonik hareketlerle oluşan bir krater gölü. 184 metre derinliğe, 44 km²’lik alana sahip alkali özellikte bir göl ve Türkiye’nin en derin 3. Gölü. Salda Gölü’nün suyu magnezyum açısından oldukça zengin. Bu yüzden çevresindeki kum beyaz renge sahip. Zaman zaman göl suyunun çekilmesiyle ortaya 7 tane ada çıkıyormuş. Dikkat çeken bir bilgi ise Salda Gölü’nün yüzey özelliklerinin Mars gezegeni ile aynı yüzey özelliklerini taşıması. Bu özellik dünyada sadece iki yerde benzermiş biri Salda Gölü, diğer yer ise Kanada’nın kuzeyinde bulunuyor.
Göl ve çevresinde, karaçam ormanları ile pek çok endemik bitki ve hayvan türleri bulunuyor. Biyolojik çeşitlilik açısından oldukça zengin olan Salda Gölü Havzası’nda, 301 sucul ve karasal bitki türü tespit edilmiş. Göl aynı zamanda 38 farklı su kuşuna da ev sahipliği yapıyor.
Salda Gölü’ne olan ilgi büyük olduğu için özellikle yaz aylarında çok kalabalık olabiliyor. Sadece gölü görmek, etrafını gezmek için gidecekseniz Nisan, Mayıs aylarında ya da Ekim, Kasım aylarında gelinmesi daha iyi olur. Gölde yüzmek normalde yasak, etrafta pek çok yerde “Göle girmek tehlikeli ve yasaktır.” yazısı mevcut ama tabi ki dinleyen yok. Gölün bir anda derinleştiği söyleniyor o yüzden risk almaya hiç gerek yok. Ülkemizde her yer deniz burada da girmeyiverin bir zahmet 🙂 İlla da yüzücem diyorsanız gölün bazı bölgelerinde plajlar var, oraları tercih edebilirsiniz.
Salda Gölü koruma altında olduğu için sadece bazı noktalarda kamp yapılabiliyormuş. Siz de doğayla iç içe olan bu yerde kamp yapabilirsiniz. Göl ve çevresinde yürüyüş yapabilir, Salda’nın plajlarında yüzebilir, ormanlık alanlarında gezebilir ve isterseniz çamur banyosu yapabilirsiniz 🙂
Daha fazlası için İnstagram sayfamı takip edebilirsiniz.